Rozhovor s Marie-France Labrosse

Článok bol preložený s láskavým dovolením autorky, Émilie Coquil. Pôvodný článok vo francúzštine, ako aj množstvo iných, nájdete na jej stránke www.neo-ceramistes.com.
Ak Vám francúzština nerobí problém a radi by ste sa o keramike naučili niečo viac, môžete si zadarmo stiahnuť jej 26 stranový  návod pre začiatočníkov.

 

Umelecká rezidencia v Japonsku 

 

Marie-France Labrosse je talentovaná keramička z Québecu. Posledné roky som mala možnosť stretávať sa s ňou, či už na trhoch, alebo v ateliéri. Tieto stretnutia boli pre mňa vždy príjemné a stále sprevádzané jej krásnym úsmevom.
Počas jedného rozhovoru mi povedala, akú má radosť z nového prístupu v tvorbe keramiky. Ten získala počas svojej umeleckej rezidencie v Japonsku.
Ja, ktorá snívam o umeleckej rezidencii, ale zatiaľ som sa neodvážila urobiť prvý krok, som mala okamžite chuť urobiť s ňou na túto tému rozhovor. V článku sa s vami podelím o tieto vzácne chvíle s Marie-France!

Ako si sa dostala ku keramike?

Vždy som rada kreslila, maľovala, tvorila. Mala som rada ručné práce a v škole ma fascinovali hodiny výtvarnej výchovy. Neskôr som, počas hodín sochárstva na univerzite, objavila hlinu a dlho som sledovala, čo sa v keramike robí, kým som sa do toho pustila vážnejšie. Nakoniec som sa odvážila a zapísala som sa do Centra Keramiky Bonsecours v štvrti Vieux-Montréal, kde som študovala tri roky. Skončila som v roku 2013, je to už teda môj deviaty rok čo sa keramike venujem naplno.

 

Môžeš nám opísať tvoj prístup ku keramike?

Porcelánové poháre a miska z kameniny (Marie-France Labrosse)

 

Pracujem najmä s porcelánom, ktorý točím na kruhu, alebo modelujem. Po mojej ceste do Japonska, som do mojej tvorby začlenila kameninu. Je surovšia a hrubšia ako porcelán, čo sa mi páči. Inšpirujú ma organické formy, textúry, nedokonalosť a kontrasty, ktoré sa k sebe hodia. Rovnováha protikladov je srdcom môjho prístupu.

Vybrali ťa na umeleckú rezidenciu do Japonska v roku 2017.  Aké boli dôvody, pre ktoré si tam chcela ísť?

Je vždy obohacujúce, keď môžeme vyjsť zo svojho sveta, objavovať. Mala som chuť vidieť, čo sa robí inde a Japonsko ma priťahovalo mimoriadnym spôsobom, pretože keramika je tam najstaršou formou umenia. Rôzne japonské štýly ma oslovujú výnimočným spôsobom, nehovoriac o tom, že ich zmysel pre detail a estetiku ma inšpirujú každý deň.

Ako sa ti podarilo financovať tvoj pobyt?

Na internete som hľadala možnosti a objavila som Shigaraki Ceramic Cultural Park, známe miesto v Japonsku. Poslala som žiadosť a vybrali ma! Následne som požiadala Conseil des arts et des lettres du Québec o štipendium, ktoré sa volalo Výskum a tvorba. To mi pomohlo financovať môj pobyt. 


Čo si tam objavila? Ako ti to dovolilo napredovať v tvojej praxi keramičky? 

Návšteva ateliéru v Japonsku – Fotografia: Marie-France Labrosse

 

Tradícia miestneho hrnčiarstva je tu veľmi dôležitá. Môcť byť súčasťou miesta tak historicky bohatého, mi dovolilo úplne nasať túto kultúru. Stretnúť ostatných umelcov a zdieľať sa, mi pomohlo naučiť sa nové veci a prehĺbiť poznatky, ktoré som mala. Pracovala som s rôznymi hlinami a pálila keramiku rôznymi spôsobmi, objavila som mnoho glazúr a naučila sa rôzne techniky. Mať čas skúmať a byť úplne ponorená v tomto svete mi pomohlo otvoriť slobodnú cestu ku kreativite. Toto miesto mi tiež dovolilo poznať hlinu bez zábran a oceniť krásu v nedokonalosti. Som výrazne inšpirovaná Wabi-sabi, japonským výrazom ktorý pozostáva v poznaní a precítení krásy veci nedokonalých, dočasných a skromných.

Čo by si poradila tým, ktorý sa chcú zúčastniť umeleckej rezidencie v zahraničí?

Jednoducho to urobte! :)

Marie-France Labrosse céramiste

Marie-France Labrosse 

Aké sú tvoje sny a projekty do budúcnosti?

Mám ich viacero! Chcem pokračovať v práci s hlinou v malých sériách, ale mám tiež chuť vnoriť sa do sveta sochárstva. A rada by som pokračovala v objavovaní sveta...možno ísť na ďalšiu umeleckú rezidenciu. Kto vie???

 

Tvorbu úspešnej Marie-France Labrosse si môžete prezrieť tu.